Table Of Content
Taco’s gevuld met jackfruit
Het recept
De avocado’s en mango bevatten lekkere en gezonde onverzadigde vetten. Deze zorgen ervoor dat je lichaam cholesterol beter afvoert en dat is goed voor je hart en bloedvaten. De saus, met een ingrediënt als gerookt paprikapoeder, geeft een spicy en rokerige smaak aan het jackfruit: een lekkere combinatie met de frisse smaak van de mangosalade met limoen. Een gerecht, geïnspireerd op een recept van www.dehippevegetarier.nl
Jackfruit is een tropische vrucht, ook wel bekend als nangka. De structuur lijkt een beetje op vlees, maar er zit minder eiwit en ijzer in dan in vlees.
Aan de kook!
Klik op het doktersrecept artikel om de pagina goed leesbaar te kunnen zien.
Je kan mij terugvinden in het blad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland voor de rubriek ‘doktersrecept’. Elke twee maanden stuur ik een niervriendelijk recept in, passend bij het seizoen van dat moment. Niervriendelijk betekent zoutarm, oftewel minder dan twee gram zout per persoon. Bij het gerecht kun je de voedingswaarde, prijsberekening en budgettips terugvinden.
Wil je geen doktersrecept missen? Volg mij dan op Facebook of Instagram en vergeet ook niet de social media kanalen van de Nierpatiënten Vereniging Nederland in de gaten te houden!
Fotografie: Sander Koning
Jolien, de Voedingsbuddi€
Blauwe bessen muffins
Het Recept
Een lekker en gezond tussendoortje voor ontbijt, op school, tijdens je werk of als traktatie. Dit recept uit het boek een beetje minder kalium en zout houdt rekening met kaliummedicatie.
Wil je het zonder kaliummedicatie maken? Vervang dan de kaliummedicatie door dezelfde hoeveelheid meel. Voor dit recept geldt dan dus 120 gram meel in plaats van 120 gram kaliummedicatie. Natuurlijk kun je bij dit recept ook kiezen voor andere fruitsoorten dan blauwe bessen.
Aan de kook!
Wil je het zonder kaliummedicatie maken? Vervang dan de kaliummedicatie door dezelfde hoeveelheid meel. Voor dit recept geldt dan dus 120 gram meel in plaats van 120 gram kaliummedicatie. Natuurlijk kun je bij dit recept ook kiezen voor andere fruitsoorten dan blauwe bessen.
Je kan mij terugvinden in het blad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland voor de rubriek op doktersrecept. Elke twee maanden stuur ik een niervriendelijk recept in, passend bij het seizoen van dat moment. Niervriendelijk betekent zoutarm, oftewel minder dan twee gram zout per persoon. Bij het gerecht kun je de voedingswaarde, prijsberekening en budgettips terugvinden.
Wil je geen doktersrecept missen? Volg mij dan op Facebook of Instagram en vergeet ook niet de social media kanalen van de Nierpatiënten Vereniging Nederland in de gaten te houden!
Fotografie: Sander Koning.
Jolien, de Voedingsbuddi€
kool-wortel salade met een bite
Het recept
Een nieuw en fris doktersrecept om te serveren bij de barbeque of avondmaaltijd. Knapperige kool-wortelsalade, waarbij de knapperigheid komt van de notenmix. Dit geeft de salade een verrassende smaak.
Aan de kook!
Hieronder vindt je het recept om de kool-wortel salade te maken. Klik op de afbeelding en je kunt het volledige recept lezen.

Je kan mij terugvinden in het blad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland voor de rubriek ‘doktersrecept’. Elke twee maanden stuur ik een niervriendelijk recept in, passend bij het seizoen van dat moment. Niervriendelijk betekent zoutarm, oftewel minder dan twee gram zout per persoon. Bij het gerecht kun je de voedingswaarde, prijsberekening en budgettips terugvinden.
Wil je geen doktersrecept missen? Volg mij dan op Facebook of Instagram en vergeet ook niet de social media kanalen van de Nierpatiënten Vereniging Nederland in de gaten te houden!
Jolien, de Voedingsbuddi€
Gemberbavarois toetje
Het recept
De avocado’s en mango bevatten lekkere en gezonde onverzadigde vetten. Deze zorgen ervoor dat je lichaam cholesterol beter afvoert en dat is goed voor je hart en bloedvaten. De saus, met een ingrediënt als gerookt paprikapoeder, geeft een spicy en rokerige smaak aan het jackfruit: een lekkere combinatie met de frisse smaak van de mangosalade met limoen. Een gerecht, geïnspireerd op een recept van www.dehippevegetarier.nl
Jackfruit is een tropische vrucht, ook wel bekend als nangka. De structuur lijkt een beetje op vlees, maar er zit minder eiwit en ijzer in dan in vlees.
Aan de kook!
Klik op het doktersrecept artikel om de pagina goed leesbaar te kunnen zien.
Je kan mij terugvinden in het blad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland voor de rubriek ‘doktersrecept’. Elke twee maanden stuur ik een niervriendelijk recept in, passend bij het seizoen van dat moment. Niervriendelijk betekent zoutarm, oftewel minder dan twee gram zout per persoon. Bij het gerecht kun je de voedingswaarde, prijsberekening en budgettips terugvinden.
Wil je geen doktersrecept missen? Volg mij dan op Facebook of Instagram en vergeet ook niet de social media kanalen van de Nierpatiënten Vereniging Nederland in de gaten te houden!
Fotografie: Sander Koning
Jolien, de Voedingsbuddi€
Chili con carne met pompoen
Een Mexicaanse stoofschotel, dat is chili con carne.
Het herfstseizoen is aangebroken en daarom een speciale variant met de seizoens- groente pompoen. Je kunt het eten zoals in het recept, of vul het aan met couscous, zilvervliesrijst of tortilla’s. Ideaal als je het fijn vindt om ’s ochtends te koken, wanneer je meer energie hebt.
Klik hier om het recept goed te lezen voor kookbereiding. Of ga naar de website van Nierpatiënten Vereniging Nederland.
Zomerse meloensalade
Dit is een zoete salade mét een pittige bite vanwege de rucola. Lekker als bijgerecht bij de barbecue of pasta. Makkelijk te bereiden ook, dus ideaal voor een verjaardag of ander feestje.
En welke meloen je kiest, is aan jou. Elke soort heeft zijn eigen smaak: intens zoet of juist wat milder. Kies je favoriet. Wil je er een maaltijdsalade van maken? Dat kan ook! Meng er dan linzen door voor een stevige basis.
Wil je het gerecht maken? Klik dan op de link voor ingrediënten en de kookbereiding doktersrecept meloensalade.
SUMMER SUN SMOOTHIE
Het recept
Je kan mij terugvinden in het blad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland voor de rubriek ‘doktersrecept’. Elke twee maanden stuur ik een niervriendelijk recept in, passend bij het seizoen van dat moment. Niervriendelijk betekent zoutarm, oftewel minder dan twee gram zout per persoon. Bij het gerecht kun je de voedingswaarde, prijsberekening en budgettips terugvinden.
Aan de kook!
Het is officieel vanaf half juni zomer! Daar hoort een lekker drankje bij. Ik heb voor jullie een smoothie recept met groenten en fruit voor de zoete smaak. Het smaakt fris en is gezond door de combinatie van producten. Avocado is rijk aan gezonde en goede vetten, dit kan beschermend werken bij hart- en vaatziekten. Ook is het een calorierijke vruchtgroente, dus kies de smoothie in plaats van ongezonder tussendoortjes. Het is een echte, zomerse opfrisser.
Klik op de afbeelding om het recept in groot format te lezen.


Mexicaanse tortilla’s
Het doktersrecept
Je kan mij terugvinden in het blad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland voor de rubriek ‘doktersrecept’. Elke twee maanden stuur ik een niervriendelijk recept in, passend bij het seizoen van dat moment. Niervriendelijk betekent zoutarm, oftewel minder dan twee gram zout per persoon. Bij het gerecht kun je de voedingswaarde, prijsberekening en budgettips terugvinden.
Aan de kook!
Dit keer heb ik voor jou lekkere tortilla’s in de aanbieding om te koken. Volg de link naar de Nierpatiënten Vereniging Nederland voor het recept. Link naar recept.
Naast de Mexicaanse tortilla’s met kidneybonen kan je verse guacamole en tomatensalsa serveren. Heerlijk om de wraps hiermee te bestrijken voordat het groentemengsel erop gaat. Een echte smaakmaker. De recepten hiervan plaats ik hieronder.
Recept guacamole
Ingrediënten
2 avocado’s
1 kleine of halve ui
1 teen knoflook
Sap van een ½ limoen
1 kleine tomaat
Peper en zout naar smaak
Kookbereiding
- Snij de avocado’s door de helft. Haal de avocado eruit met een lepel.
- Pel de ui en knoflook en snij in grove stukken.
- Snij ook de tomaat in grove stukken.
- Doe de avocado, ui, knoflook en tomaat samen met het limoensap in de hakmolen.
- Pureer het geheel tot het een zachte en gladde guacamole is zonder stukjes.
- Schep de guacamole uit de hakmolen in een schaaltje.
- Voeg bij de guacamole nog peper en zout naar smaak toe.
Recept tomatensalsa
Ingrediënten
3 tomaten
2 tenen knoflook
1 rode peper
Sap van 1⁄2 limoen
1⁄2 eetlepel olijfolie
2 theelepels koriander
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel paprikapoeder

Kookbereiding
- Snijd de tomaten in hele kleine blokjes. Verwijder hierbij het vruchtvlees. Doe in een kom.
- Snij de bovenkant van de rode peper af. En halveer de peper in de lengte.
- Verwijder de zaadlijsten met een scherp mesje en snijd de rode peper in hele kleine stukjes. Doe bij de tomaat.
- Pel de knoflook en pers met een knoflookpers fijn.
- Doe de knoflook bij de tomaten en rode peper.
- Halveer de limoen en pers het sap uit boven de salsa. Voeg de olie toe en meng door elkaar.
- Breng als laatste op smaak met de kruiden.
Proef of het goed op smaak is en voeg zo nodig extra kruide naar wens toe.
Laat jij mij weten als je het gerecht hebt gemaakt?
Wil je geen doktersrecept missen? Volg mij dan op Facebook of Instagram en vergeet ook niet de social media kanalen van de Nierpatiënten Vereniging Nederland in de gaten te houden!
Fotografie door Sander Koning.
Jolien, de Voedingsbuddi€
Havermout-banaan pannenkoekjes
Het recept
Je kan mij terugvinden in het blad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland voor de rubriek ‘doktersrecept’. Elke twee maanden stuur ik een niervriendelijk recept in, passend bij het seizoen van dat moment. Niervriendelijk betekent zoutarm, oftewel minder dan twee gram zout per persoon. Bij het gerecht kun je de voedingswaarde, prijsberekening en budgettips terugvinden.
Aan de kook!
Weer een nieuw doktersrecept waar je jouw dag mee kan starten. Ik vind ze persoonlijk erg lekker en ook makkelijk! Klik op 1 van de 2 pagina’s hieronder en je kunt het recept inzoomen om de pannenkoeken te maken. Veel plezier met bakken en eetsmakelijk!
Deze kleine pannenkoeken zijn ideaal voor een zondagsontbijt of als je eens een andere lunch wilt dan boterhammen. Overrijpe bananen in huis zijn zeker geschikt om te verwerken bij dit gerecht. Zo voorkom je gelijk voedselverspilling. Wat indirect kostenbesparend is. Door te variëren met divers fruit, smaakt elke pannenkoek weer anders. Laat jij mij weten met welk fruit jij deze havermout-banaan pannenkoeken hebt gemaakt?


Wil je geen doktersrecept missen? Volg mij dan op Facebook of Instagram en vergeet ook niet de social media kanalen van de Nierpatiënten Vereniging Nederland in de gaten te houden!
Fotografie door Sander Koning.
Jolien, de Voedingsbuddi€
Pastei met Jackfruit groenteragout
Prijs per persoon: €3,25
Ingrediënten 4-6 personen
2 sjalotten
4 tenen knoflook
500 gr wortels
250 gr paddenstoelenmix (met name oesterzwammen)
50 gr ongezouten roomboter
50 gr bloem
350 ml groentebouillon natriumarm
100 ml halfvolle melk
1 blik Young jackfruit (nangka)
3 laurierblaadjes
1-2 theelepels nootmuskaat
2-3 theelepels komijnpoeder
2 eetlepels olie
50 gr gewelde pruimen
Peper naar smaak
4 – 6 grote pasteibakjes
Wie de Voedingsbuddi€ volgt op social media kanalen is het waarschijnlijk niet onopgemerkt gebleven. Sinds juni 2021 deel ik een zogenaamd ‘doktersrecept’ in het landelijke ledenblad Wisselwerking. Een blad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland, waaraan ook verschillende nierpatiënten hun inbreng aan geven. Waarbij ik voor kerst een feestelijk hapje heb bereidt. Het recept van de pastei met Jackfruit groenteragout volgt hieronder!
Voorbereiding jackfruit groenteragout
- Pel en snipper de sjalotten en knoflook.
- Schil de wortels en snijd deze in gelijke, kleine blokjes.
- Snijd daarna de paddenstoelen in vieren of zessen.
- Spoel het jackfruit af onder koud water en laat het uitlekken: in het Nederlands heet deze vrucht nangka.
- Scheur het fruit los en kneus het harde gedeelte fijn met een vork of je handen.
- Heb je gedroogde pruimen gekocht? Wel de pruimen dan zelf nog in lauwwarm water.
- Snijd ze in grove stukken wanneer ze geweld zijn.
- Kook 350 ml water en vermeng dat met één bouillonblokje tot groentebouillon.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kookbereiding jackfruit groenteragout
- Laat olie warm worden in een grote koekenpan.
- Voeg hieraan de sjalotten en knoflook toe. Bak deze totdat ze glazig zijn. Breng het op smaak met de laurierblaadjes, nootmuskaat en komijnpoeder.
- Daarna voeg je de wortels toe aan de sjalotten en knoflook.
- Wanneer de wortels beetgaar zijn kun je paddenstoelenmix, het jackfruit en de pruimen in de koekenpan doen.
- Laat dit circa vijf minuten garen.
- Proef of het geheel op smaak is en voeg extra kruiden naar eigen smaak toe.
Kookbereiding roux
Bij het maken van een roux, zoals de basis voor ragout wordt genoemd, belangrijk is dat de verhouding tussen boter en bloem gelijk zijn aan elkaar.
- Smelt 50 gram ongezouten roomboter in een pan.
- Voeg al roerend met een garde in één keer de bloem aan de gesmolten boter toe.
- Blijf continu roeren en zet de warmtebron op laag, want de bloem moet gaar worden ‘gebakken’. Ga door tot je een kruimige en wit/gele roux hebt.
- Voeg de afgekoelde bouillon toe aan de roux.
- Roer goed met een garde, totdat een egale massa ontstaat. Nu kan je de roux door de jackfruit en groente mengen.
- Laat deze ragout nog vijf minuten zachtjes koken op laag vuur.
- Zet de pasteibakjes in de voorverwarmde oven op 200 graden, gedurende tien minuten.
- Vind je de jackfruit groenteragout te dik? Verdun hem dan met bouillon of halfvolle melk.
- Haal als laatste de laurierblaadjes uit de ragout. Vul de pasteibakjes met de
jackfruit groenteragout.
Voedingswaarde per pasteibakje
Energie: 450 kcal
Vet: 27,2 gr
Verzadigd vet17,4 gr
Eiwit 7,7 gr eiwit
Koolhydraten: 38,6 gr
Vezels 10 gr
Zout:0,7 gr
Kalium: 827 mg
Fosfaat: 155 mg
Jolien, de Voedingsbuddi€
Wil je geen doktersrecept missen? Volg mij dan op Facebook of Instagram en vergeet ook de social media kanalen van de Nierpatiënten Vereniging Nederland in de gaten te houden!
Fotografie door Sander Koning.