Wat biedt de Buddie

Algemeen

Op zoek naar een gastles, cursus of themabijeenkomst op het gebied van verantwoorde voeding? Ook voor mensen met een beperkt inkomen? Dan zit u goed!

In de voorlichtingen prikkelt de Voedingsbuddi€ uw zintuigen met professionele kennis en persoonlijke ervaring. Het doel is informeren, bewustzijn creëren en bovenal motiveren tot uitvoering. De rode draad is voordelige en gezonde voeding zonder onnodige toevoegingen. Oftewel zonder pakjes en zakjes!

Benieuwd wat ik kan betekenen voor uw organisatie? Neem dan contact op voor meer informatie en tarieven.

Cursus Goedkoop Gezonde Voeding

“Goedkoop Gezonde Voeding” betreft een tweedaagse cursus. Tijdens de interactieve cursus leren deelnemers hoe ze met een beperkt inkomen toch gezonde voedingskeuzes kunnen maken. Prijs is een belangrijk aspect voor de deelnemers!

 • Voedingsinformatie altijd gekoppeld aan prijsinformatie
 • Praktische werkvormen met opdrachtbladen
 • Doelgroepen: laag inkomen, laaggeletterdheid en energiebeperking door bv. chronische ziekte
 • Opdrachtgevers: buurthuizen, patiëntenorganisaties, voedselbanken en gemeenten

 

Ook is het mogelijk om bij een gastles of themabijeenkomst het onderwerp Goedkoop Gezonde Voeding als onderdeel te behandelen.

Gastlessen

Gastlessen zijn gericht op de diverse doelgroepen binnen het onderwijs. De gastlessen worden aangepast naar wens van de opdrachtgever en de leeftijd van de deelnemers. Voor voorbeelden van thema’s kunt u een kijkje nemen in de ideeënbox onder aan de pagina, met onder andere “Een bammetje pindakaas of patatje saté?!”.

 • Werkvormen: voorlichting door middel van boerderijbezoek, smaakproeverij of budget kookworkshop
 • Laagdrempelige en praktijkgerichte gastlessen
 • Doelgroepen: jeugd onder de 18 jaar, ouders/verzorgers of leerkrachten
 • Opdrachtgevers: het basis-, voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvanglocaties

 

Gastlessen worden verzorgd in samenwerking met Stichting Kind & Voeding. Daarnaast is er voor scholen en kinderopvanglocaties de mogelijkheid om de subsidie “Jong Leren Eten” aan te vragen. De subsidie kan gebruikt worden voor moestuinieren, koken of een excursie/gastles op het gebied van voeding.  De Voedingsbuddi€ kan u helpen bij deze aanvraag.

Themabijeenkomsten

Naast de gastlessen en cursus “Goedkoop Gezonde Voeding” kunt u de Voedingsbuddi€ inschakelen voor voedingsgerelateerde themabijeenkomsten voor uw doelgroep. De focus van de de Voedingsbuddi€ ligt op budget koken. Andere belangrijke thema’s in de voorlichtingen zijn:

 • Zoutbewust leven
 • Zonder pakjes en zakjes koken
 • Met de seizoenen meekoken

 

Heeft u als patiëntenvereniging, gemeentelijke instantie, openbare bibliotheek of andere organisatie interesse in een voorlichting? Neem dan contact op voor meer informatie en tarieven.

De boodschappen van de Buddi€

Gezonde voeding kan en moet toegankelijk zijn voor iedereen. Onafhankelijk van het inkomen.

 

Kinderen hebben de toekomst. Daar draag ik graag aan bij met voedingseducatie. Zodat zij weten hoe voeding van de boer zijn land tot in hun mond belandt.

 

Bij gezondheids- en voedingsvaardigheden verdient de relatie tussen voeding en budget aandacht. Van studenten en ouders tot aan zorgmedewerkers.

IDEEËNBOX VOORLICHTINGEN

De voorlichtingen kunnen naar wens aangepast worden naar de doelgroep.
 • Les over calorieën

  Wat zijn calorieën? Waar zit het in? En de balans vinden tussen een positieve en negatieve calorie inname komen aan bod. Jouw school of kinderopvang kunnen ook vragen om een praktische insteek van deze les met bijvoorbeeld ijsjes maken.

 • Over smaak valt niet te twisten

  Smaakvoorkeuren en smaakverandering. De verschillende smaken en andere zintuigen die invloed hebben op de smaakbeleving. Denk ook aan dat de smaak kan veranderen in een bepaalde levensfase. Een smaakproeverij is onderdeel van de les.

 • Fabrieksvoedsel versus moedernatuur

  De supermarktwereld bestaat uit een overvloed aan pakjes, zakjes en kant- en klaarmaaltijden met daar tegenover verse voedingsmiddelen. Wat is het verschil tussen bewerkt en onbewerkt voedsel? Hoe maak je verstandige keuzes?

 • Tweedaagse cursus Goedkoop Gezonde Voeding

  Voorlichting over goedkope en gezonde voeding voor mensen met een klein inkomen. Het is een interactieve en praktische cursus waarbij de focus ligt op gezonde, gevarieerde voeding met goedkoop inkopen en bereiden. Prijs is een belangrijk aspect voor deelnemers!

 • Jouw zintuigen gebruiken

  Ruik, proef en kijk in de strijd tegen voedselverspilling! We worden overweldigd door keuzes aan voedsel in de supermarkt, maar er wordt ook een hoop weggegooid. In de voorlichting leer je hoe je jouw zintuigen hierbij kan gebruiken.

 • Een bammetje pindakaas of patatje saté?!

  De Nederlandse voedingsschijf wordt onder de loep genomen. Wat is gezonde voeding? Waarom hebben we voeding nodig? En is verstandig snacken mogelijk? We kijken samen naar wat uw leeftijdscategorie nodig heeft.

   

 • Boerderijbezoek

  Weet jij waar de melk uit het pak vandaan komt? Groeien aardappels boven of onder de grond? Op deze vragen kun je antwoord krijgen tijdens een lokaal boerderijbezoek. Zo weet je waar het voedsel op jouw bord vandaan komt!