Prijs voor 4 personen: € 11,00
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten
750 milliliter water
2 eetlepels olijfolie
1 rode ui
4 tenen knoflook
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel komijnpoeder
500 gram zoete puntpaprika’s
½ blokje groentebouillon met minder zout
1 Honig kruidenbuiltje tomaat
8 blaadjes basilicum vers
125 ml slagroom
2 plakken bladerdeeg
1 ei
Speciale kookmaterialen
Staafmixer
Uitsteekvormpjes, bijvoorbeeld ster
Voor de Nierpatiënten Vereniging Nederland heb ik een driegangen kerstmenu mogen samenstellen. Ik trap af met het voorgerecht. Dit is een gezond en licht vullende zoete puntpaprika soep. Het is een makkelijk voorgerecht om te maken, maar daar doet de smaak niet voor onder. De zoetheid van de paprika’s en de hartige smaken van de kruiden vullen elkaar goed aan. Het rood is een echte kerstkleur, wat het een extra feestelijk tintje geeft.
Wil je ook het hoofdgerecht en nagerecht van het driegangen kerstmenu maken? Bekijk dan het kerstrecept pompoen-gehaktbrood met gekarameliseerde spruitjes en doperwtenrisotto en het kerstdessert cranberry tiramisu.
Kookbereiding zoete puntpaprika soep
- Zet de waterkoker aan met 750 milliliter water.
- Laat de olijfolie alvast in de pan warm worden.
- Snipper de ui en knoflook fijn. Fruit de ui en knoflook.
- Strooi de paprikapoeder en komijnpoeder over de ui en knoflook na circa 5 minuten.
- Haal de zaadlijsten uit de paprika’s en snij ze vervolgens in kleine stukken. Doe ze in de pan na het snijden.
- Blus af met het gekookte water en het bouillonblokje.
- Laat de kruidenbuidel in de bouillon hangen en het geheel nog circa 10 minuten zacht doorkoken.
- Pureer vervolgens de soep met de staafmixer fijn.
- Serveer de soep met een laag slagroom en enkele blaadjes basilicum.
- De slagroom wordt mooi gelijkmatig verdeeld als je het over het bolle deel van een eetlepel schenkt.
- Voor de bladerdeegvormpjes kun je hieronder de kookbereiding opvolgen.
Kookbereiding bladerdeegvormpjes
- Verwarm de oven voor op de 200 graden.
- Steek met jouw gekozen uitsteekvorm het patroon uit twee bladerdeeg plakken.
- Leg de bladerdeegvormpjes op een bakplaat met bakpapier.
- Smeer ze in met ei.
- Bak ze in 10 minuten goudbruin.
Voedingswaarde per persoon
Energie: 335 kcal
Vet: 26,5 g
Verzadigd vet: 14,5 g
Eiwitten: 4,6 g
Koolhydraten: 17,7 g
Vezels: 3,6 g
Zout: 0.45 g
Veel kookplezier en een smakelijke maaltijd!