Pompoen-gehaktbrood met bijgerechten

Hoofdgerecht pompoen-gehaktbrood

Prijs voor 4 personen: € 12,60
Bereidingstijd: 1 uur

Ingrediënten
1 kleine (400 gram) pompoen
5 cm gember
1 rode ui
400 gram kipgehakt
1 ei
6 eetlepels chilisaus zoet, Go Tan
2 theelepels komijn gemalen
2 theelepels rozemarijn
1 theelepel kaneel
1 theelepel paprikapoeder
1 eetlepel olijfolie
2 stengels bosui

Speciale kookmaterialen
Cakeblik
Snijplank van 30 bij 25 cm

Het hoofdgerecht bestaat uit een pompoen-gehaktbrood op een bedje van doperwtenrisotto. Daar kun je als bijgerecht de gekarameliseerde spruitjes bij serveren. De smaak zoet heeft hierin de boventoon, wat in alle gerechten terugkomt. Bij dit recept heb ik gekozen voor kipgehakt, maar ook met vegetarisch gehakt is het heerlijk.

Wil je ook het voorgerecht en nagerecht van het driegangen kerstmenu maken? Bekijk dan het voorgerecht zoete puntpaprika soep en het kerstdessert cranberry tiramisu.

Kookbereiding pompoen-gehaktbrood

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Zet de waterkoker volledig gevuld met water aan.
  • Schil en hol de pompoen uit. Snijd de pompoen in kleine blokjes en doe in een pan met het gekookte water. Kook de pompoenblokjes in 15 minuten gaar.
  • Hak ondertussen de gember en de rode ui klein en fijn.
  • Meng de volgende ingrediënten door het gehakt: de gember, rode ui, het ei, 2 eetlepels chilisaus, 1 theelepel komijnpoeder, 1 theelepel rozemarijn en de kaneel en paprikapoeder.
  • Vet een cakevorm in met 1 eetlepel olijfolie. Het krijgt namelijk ook vet van het kipgehakt.
  • Verdeel het gehakt over de bodem en druk goed aan met een vork.
  • Giet de pompoenblokjes af en meng met de rest van de specerijen en chilisaus. Verdeel over het gehaktbrood. Druk het goed en stevig aan met een vork en/of lepel.
  • Bak het gehaktbrood in 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Hak ondertussen de bosui fijn. En ga vervolgens aan de slag met de kookbereiding van de andere twee bijgerechten.
  • Je kunt het gehaktbrood in de cakevorm laten en bestrooien met de bosui. Wil je hem op een mooie plank serveren? Stort dan het gehaktbrood rustig op een snijplank.

 

Voedingswaarde per persoon
Energie: 207 kcal
Vetten: 6,1 g
Verzadigd vet: 1,6 g
Eiwit: 26,1 g
Koolhydraten: 10,9 g
Vezels: 2,35 g
Zout: 0,57 g

Tips & Tricks

Is het te zwaar om de pompoen rauw in blokjes te snijden? Dan is het ideaal om de pompoen in zijn geheel eerst rondom gaar te koken in een pan gevuld met water. Draai deze na 5 minuten om voor de andere helft van de pompoen. Kun je na circa 10 minuten de pompoen aan alle kanten met een vork doorprikken? Dan is het tijd om de pompoen uit het kokende water te halen. Laat de pompoen even afkoelen om deze vervolgens uit te hollen en in fijne blokjes te snijden.

Bijgerecht gekarameliseerde spruitjes

Prijs voor 4 personen: € 5,50
Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten
500 gram spruiten
1 eetlepel ongezouten roomboter
1 rode ui
2 eetlepels honing

Speciale kookmaterialen
Grote koekenpan

Kookbereiding gekarameliseerde spruitjes

  • Zet alvast een steelpan met water op het vuur. De spruiten gaan straks in gekookt water.
  • Snij de uiteinden van de spruitjes af. Snij de spruitjes in.
  • Pel en snij de rode ui in dunne en fijne ringen.
  • Wanneer het water kookt, kun je alle spruitjes in de steelpan doen.
  • Kook de spruitjes in maximaal 5 minuten knapperig gaar. Het is de bedoeling dat de bite van de spruitjes nog te proeven is.
  • Giet het water uit de pan en laat de spruitjes met een dichte deksel nog in de pan staan.

 

Kort voor het opdienen

  • Gebruik de grote pit van je fornuis om de spruitjes te karamelliseren.
  • Gebruik een schone koekenpan waar alle spruiten in kunnen. Doe de roomboter in de koekenpan en laat dit goed smelten.
  • Zet het vuur op middelhoog tot hoog vuur. Wanneer de roomboter borrelt voeg je de spruiten eraan toe.
  • Verspreid direct de honing en rode ui gelijkmatig over alle spruiten.
  • Hussel het een keer om en laat de spruiten circa 2 tot 3 minuten karamelliseren.
  • Hussel het nog een keer door elkaar. Als de spruiten goed gekarameliseerd zijn, krijgen ze een bruin korstje.
  • Na twee keer husselen kun je de spruiten van het vuur halen en opdienen.

 

Volg je een kaliumbeperkt dieet? Gaar de spruitjes dan nog 5 minuten langer.

Voedingswaarde per persoon
Energie: 137 kcal
Vetten: 5,0 g
Verzadigd vet: 2,8 g
Eiwit: 3,1 g
Koolhydraten: 16,6 g
Vezels: 6,4 g
Zout: 0,02 g

Bijgerecht doperwtenrisotto

Prijs voor 4 personen: € 5,70
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten
100 gram (= 4 eetl.) doperwten uit diepvries
500 milliliter witte wijn
250-500 milliliter water
½ blokje groentebouillon met minder zout
300 gram risottorijst

Speciale kookmaterialen
Vormpje, schaaltje of ijslepel

Kookbereiding doperwtenrisotto

  • Haal de juiste hoeveelheid doperwten uit de vriezer en spoel af met warm water.
  • Doe 500 milliliter water in een waterkoker en zet deze aan.
  • Verwarm de witte wijn in een steelpan totdat deze kookt.
  • Voeg een ½ blokje bouillon met de risottorijst toe aan de gekookte witte wijn. Zorg ervoor dat de wijn zachtjes blijft koken.
  • Laat onder af en toe roeren, circa 10-15 minuten op een laag vuurtje koken.
  • Houd vooral goed de bodem van jouw pan in de gaten.
  • Wanneer het vocht van de witte wijn is opgenomen, voeg je er een soeplepel gekookt water aan toe.
  • Roer tot het vocht is opgenomen en voeg vervolgens opnieuw een soeplepel gekookt water bij.
  • Proef na in totaal 15 minuten of de rijst gaar is. Is de rijst nog niet gaar? Ga dan door met de soeplepels water toevoegen totdat de rijst wel gaar is.
  • Is de rijst gaar en zo goed als droog gekookt? Voeg dan de afgespoelde, warme doperwten toe. Meng de erwten goed met de rijst.
  • Doe de rijst in een mooi schaaltje, bakje of ijslepel om het netjes op een bord te serveren. Leg hierop het gehaktbrood met pompoen en je hebt een prachtig plaatje.

 

Voedingswaarde per persoon
Energie: 368 kcal
Vetten: 0,65 g
Verzadigd vet: 0,22 g
Eiwit: 7,2 g
Koolhydraten: 72,2 g
Vezels: 2,5 g
Zout: 0,06 g

Veel kookplezier en een smakelijke maaltijd!

Jolien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *