Cranberry tiramisu

Cranberry tiramisu

Prijs voor 4 personen: € 7,60
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

Voor de cranberry compote
200 ml water
5 zakjes vanillesuiker
2 theelepels kaneel
3 theelepels koek- en speculaaskruiden
300 gram cranberries uit diepvries

Voor de tiramisu
125 ml slagroom
1 zakje vanillesuiker
250 gram mascarpone
10 koekjes speculaaskoekjes
250 gram cranberrycompote

Speciale kookmaterialen
Hakmolen
Spuitzak
4 glazen of doorzichtige potjes met deksel

Een cranberry tiramisu dessert! Dat is waar mijn kerstdiner mee begon. Zelf sta ik niet gelijk te juichen bij desserts, maar toch is dit het gerecht waar mijn ideeën voor het driegangen kerstdiner mee startte.

Een lekker fris dessert gecombineerd met het knapperige van de speculaaskoekjes. De lagen van dit nagerecht hebben door het rood van de cranberries een prachtige feest uitstraling.

Wil je ook het voorgerecht en hoofdgerecht van het driegangen kerstmenu maken? Bekijk dan het voorgerecht zoete puntpaprika soep en het kerstrecept pompoen-gehaktbrood met gekarameliseerde spruitjes en doperwtenrisotto.

Kookbereiding cranberry compote

  • Vul een pan met het water, de vanillesuiker, de kaneel en de koek- en speculaaskruiden.
  • Breng het mengsel aan de kook.
  • Zodra het water goed kookt voeg je de bevroren cranberry’s toe.
  • Zorg dat het water het kookpunt blijft houden. Blijf regelmatig roeren tot de bessen zijn open geknapt en het een soort geleiachtige substantie is. Dat duurt zeker 10 minuten.
  • Heb je het idee dat de compote te dik wordt? Voeg er dan extra gekookt water aan toe. Doe dit met maximaal 50 ml water.

Kookbereiding tiramisu

  • Klop de slagroom stijf met 1 zakje vanillesuiker erdoorheen.
  • Voeg de mascarpone aan de slagroom toe en meng voorzichtig door elkaar.
  • Gebruik een hakmolen om de speculaaskoekjes fijn te maken. Hoe fijn je het maakt mag je zelf bepalen. Net wat jou het lekkerst lijkt.
  • Heb je een spuitzak? Doe dan het slagroom-mascarponemengsel in de zak. Zo kun je de laagjes het eenvoudigst en mooist opbouwen, maar je kunt het er natuurlijk ook op lepelen.

 

Dan is het tijd om de cranberry desserts op te bouwen! Dit gaat in drie verschillende lagen.

  • Begin met 1 eetlepel verkruimelde speculaaskoekjes, spuit vervolgens het slagroom-mascarponemengsel erop en doe als laatste de cranberrycompote erop.
  • Herhaal bovenstaande stappen nog 1 keer.
  • Sluit altijd af met de cranberry topping. Bestrooi tot slot de topping met koek- en speculaaskruiden.
  • Zo heb je een feestelijk 6-laags dessert.
  • De smaken komen nog beter tot uiting als je het dessert opwarmt in de magnetron. Dit maakt het toetje nog lekkerder en specialer.

 

Laat jouw kerst- en kookbudget het toe om bij het dessert een wijn te serveren? Dan beveel ik aan om voor een zoete wijn te gaan. De zoetheid van de wijn is een mooie tegenhanger bij het zuurtje van de cranberry compote.

Tips & Tricks

  • Het dessert maak je een stuk lichter, luchtiger en calorie- en eiwitbeperkter door kokosyoghurt te gebruiken in plaats van de mascarpone.
  • Diepvries cranberry’s kun je vervangen door verse cranberry’s. Vaak zijn deze in december te koop bij diverse supermarkten en ook regelmatig in de actie verkrijgbaar. De prijs is ongeveer € 2,89 voor 340 gram. Bekijk of jouw kerstbudget dat toelaat.
  • De speculaaskoekjes kun je vervangen door lange vingers. Het dessert zal dan minder suikers en calorieën bevatten.
  • Heb je cranberry compote over? Dit kun je afgesloten en gekoeld bewaren in de koelkast voor ongeveer 3-5 dagen.
  • Ben je gevraagd om het toetje te maken voor een kerstdiner? Doe het dan in een leuk potje waarop je een deksel kunt doen. Zo neem je het makkelijk en toch feestelijk mee!

 

Voedingswaarde per persoon
Energie: 531 kcal
Vet: 44,4 g
Verzadigd vet: 28,5 g
Eiwitten: 6,8 g
Koolhydraten: 23,5 g
Vezels: 3,6 g
Zout: 0,33 g

Veel kookplezier en een smakelijke maaltijd!

Jolien


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *