Prijs per persoon: €3,25
Ingrediënten 4-6 personen
2 sjalotten
4 tenen knoflook
500 gr wortels
250 gr paddenstoelenmix (met name oesterzwammen)
50 gr ongezouten roomboter
50 gr bloem
350 ml groentebouillon natriumarm
100 ml halfvolle melk
1 blik Young jackfruit (nangka)
3 laurierblaadjes
1-2 theelepels nootmuskaat
2-3 theelepels komijnpoeder
2 eetlepels olie
50 gr gewelde pruimen
Peper naar smaak
4 – 6 grote pasteibakjes
Wie de Voedingsbuddi€ volgt op social media kanalen is het waarschijnlijk niet onopgemerkt gebleven. Sinds juni 2021 deel ik een zogenaamd ‘doktersrecept’ in het landelijke ledenblad Wisselwerking. Een blad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland, waaraan ook verschillende nierpatiënten hun inbreng aan geven. Waarbij ik voor kerst een feestelijk hapje heb bereidt. Het recept van de pastei met Jackfruit groenteragout volgt hieronder!
Voorbereiding jackfruit groenteragout
- Pel en snipper de sjalotten en knoflook.
- Schil de wortels en snijd deze in gelijke, kleine blokjes.
- Snijd daarna de paddenstoelen in vieren of zessen.
- Spoel het jackfruit af onder koud water en laat het uitlekken: in het Nederlands heet deze vrucht nangka.
- Scheur het fruit los en kneus het harde gedeelte fijn met een vork of je handen.
- Heb je gedroogde pruimen gekocht? Wel de pruimen dan zelf nog in lauwwarm water.
- Snijd ze in grove stukken wanneer ze geweld zijn.
- Kook 350 ml water en vermeng dat met één bouillonblokje tot groentebouillon.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kookbereiding jackfruit groenteragout
- Laat olie warm worden in een grote koekenpan.
- Voeg hieraan de sjalotten en knoflook toe. Bak deze totdat ze glazig zijn. Breng het op smaak met de laurierblaadjes, nootmuskaat en komijnpoeder.
- Daarna voeg je de wortels toe aan de sjalotten en knoflook.
- Wanneer de wortels beetgaar zijn kun je paddenstoelenmix, het jackfruit en de pruimen in de koekenpan doen.
- Laat dit circa vijf minuten garen.
- Proef of het geheel op smaak is en voeg extra kruiden naar eigen smaak toe.
Kookbereiding roux
Bij het maken van een roux, zoals de basis voor ragout wordt genoemd, belangrijk is dat de verhouding tussen boter en bloem gelijk zijn aan elkaar.
- Smelt 50 gram ongezouten roomboter in een pan.
- Voeg al roerend met een garde in één keer de bloem aan de gesmolten boter toe.
- Blijf continu roeren en zet de warmtebron op laag, want de bloem moet gaar worden ‘gebakken’. Ga door tot je een kruimige en wit/gele roux hebt.
- Voeg de afgekoelde bouillon toe aan de roux.
- Roer goed met een garde, totdat een egale massa ontstaat. Nu kan je de roux door de jackfruit en groente mengen.
- Laat deze ragout nog vijf minuten zachtjes koken op laag vuur.
- Zet de pasteibakjes in de voorverwarmde oven op 200 graden, gedurende tien minuten.
- Vind je de jackfruit groenteragout te dik? Verdun hem dan met bouillon of halfvolle melk.
- Haal als laatste de laurierblaadjes uit de ragout. Vul de pasteibakjes met de
jackfruit groenteragout.
Voedingswaarde per pasteibakje
Energie: 450 kcal
Vet: 27,2 gr
Verzadigd vet17,4 gr
Eiwit 7,7 gr eiwit
Koolhydraten: 38,6 gr
Vezels 10 gr
Zout:0,7 gr
Kalium: 827 mg
Fosfaat: 155 mg
Jolien, de Voedingsbuddi€
Wil je geen doktersrecept missen? Volg mij dan op Facebook of Instagram en vergeet ook de social media kanalen van de Nierpatiënten Vereniging Nederland in de gaten te houden!
Fotografie door Sander Koning.