CHINESE TOMATENSOEP VAN RIANNE

Prijs: €7,75
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten
1 bouillonblokje (met minder zout)
300 gram kipfilet
2 pakken gezeefde tomaten
3 eetlepels azijn
4 theelepels suiker
2 eetlepels ketjap (met minder zout)
1 theelepel gemberpoeder
1 teen knoflook of knoflookpoeder
2 preien
1 bakje à 100 gram taugé
70 gram volkoren noedels
1-2 eetlepels maïzena

Ter garnering
Gebakken uitjes

Rianne met haar recept ‘Chinese tomatensoep’

Rianne ken ik al sinds mijn jonge kindertijd. Wil je Rianne beter leren kennen op kookgebied? Lees dan het interview, waarna haar recept volgt!

Het oorspronkelijke recept bevat voornamelijk producten die niet in de Schijf van Vijf staan. De Chinese tomatensoep heb ik zodanig aangepast dat het nu een verantwoorde maaltijdsoep is. Dit ondanks drie producten die buiten de Schijf van Vijf vallen. Dit recept bevat dus ingrediënten waarbij je gezondere keuzes kan maken. Toch deel ik graag het recept wat Rianne heeft ingestuurd, omdat de soep voldoende groenten bevat. Bovendien ben ik voorstander dat je niet 100% gezond hoeft te eten. Hiervoor hou ik de regel 80% gezond en verantwoord en 20% genietmomentjes aan. Zo is en blijft jouw voedingspatroon leefbaar, ook op lange termijn. Ik zou zeggen: geniet ervan!

Onder het kopje ‘variatietips’ geef ik enkele alternatieven voor sommige ingrediënten.

Bedankt Rianne, voor deze Chinese tomatensoep!

Drijfveren

Hoe ben je tot dit gerecht gekomen?
Ik vond dit recept in een supermarkt tijdschrift. Het is makkelijk te maken en veel ingrediënten heb ik standaard in huis. Ook is het recept handig een dag van tevoren te maken, de volgende dag smaakt de soep nog prima. Soms zelf nog lekkerder.

Wat heb je aangepast aan het originele recept en met welke redenen?
Verse kip in plaats van een potje bouillon met kip erin. Daarnaast gebruik ik gemberpoeder in plaats van gembersnippers. Dat heb ik altijd in huis. Ook heb de sojasaus weggelaten en de hoeveelheden aan suiker en ketjap verminderd.

Wat zijn de drie gouden tips van jou bij het inkopen van de maaltijd?
Stel je weekmenu samen aan de hand van de aanbiedingen in de winkel.
Na 17:00 uur zijn vaak veel afprijsstickers op producten geplakt.
Ga naar de Aldi of Lidl in plaats van een duurdere supermarkt.

Welke drie basis ingrediënten zou jij aanraden om altijd op voorraad te hebben in het keukenkastje?
Tomatenpuree, olijfolie en komijnzaad.

Waar wordt met name op gelet bij het inkopen?
Afwisseling in wat we eten en het budget.

Waar zou je nog verbetering uit kunnen halen in of rondom de keuken?
Nu koken we op gas, maar als we over zouden gaan op inductie kan dat ook schelen in de kosten.

Wanneer is het begonnen dat je gezond en prijsbewuster bent gaan opletten in de schappen?
Als kind werd ik al betrokken bij het kopen van de boodschappen, waarbij gelet werd op de aanbiedingen.

Voorbereiding

  • Snijd de kipstukjes in blokjes.
  • Daarna snijd je de preien fijn. Ook het donkergroene gedeelte van de prei kun je mee snijden en koken. Op de wortels na is alles eetbaar van de prei stengel.

Kookbereiding

  • Doe de pakken gezeefde tomaten in een grote pan. Voeg hieraan het bouillonblokje toe en breng het aan de kook.
  • Breng olie in een koekenpan. Wanneer dit warm is kan je de taugé zachtjes aanbakken. Zorg dat de taugé nog net knapperig is als je het vuur uitzet.
  • Wanneer de bouillon is opgelost, voeg dan de gesneden kipstukjes toe.
  • Voeg vervolgens azijn, suiker, ketjap, gemberpoeder en knoflook toe.
  • Zorg dat het geheel 5 minuten zachtjes doorkookt. Kijk daarna of de kip gaar is.
  • Als laatste schep je de gebakken taugé, prei en volkoren noedels erdoorheen. Kook vervolgens de soep nogmaals 5 minuten zachtjes door.
  • Vind je het nodig om de soep steviger en/of dikker te maken? Dan kan je maïzena gebruiken om de soep meer te binden. Maizena werkt zo dat je eerst een ‘papje’ maakt van 1 eetlepel maïzena op 2 eetlepels koud water. Meng dit goed door elkaar, tot de maïzena glad is.
  • Doe het maïzena papje vervolgens al roerende door de tomatensoep.
  • Lekker met gebakken uitjes als garnering over de soep .

Voedingswaarde per persoon
Energie: 440 kcal
Vet: 14,3 g
Verzadigd vet: 1,9 g
Eiwitten: 33,1 g
Koolhydraten: 39,9 g
Vezels: 8,3 g
Zout: 2,93 g

Let op: soepen zijn hoog in zoutgehalte en dat is zowel voor gezonde mensen als mensen met nierschade en/of hoge bloeddruk niet gezond. Zie daarom de variatietips voor zoutarme tips.

Variatietips

Voor extra pittigheid kun je een rode peper toevoegen.

Gezondere keuzes die je kan maken zijn:

  • Vervang de suiker door zoetstof.
  • Heb je ketjap met minder zout in huis? Gebruik dan die variant ketjap. Dat scheelt 1 gram zout per soepkom.
  • Koop bij voorkeur bouillonblokjes met minder zout of zoutarme bouillonblokjes. Zoutarme bouillonblokjes vindt u in dieet schap van de supermarkt. Deze zijn wat duurder dan huismerk bouillonblokjes. Het is een gezondheidsafweging waard.

Geniet van deze gevulde maaltijdsoep!

Jolien

Meld je nu aan!

De Voedingsbuddie is dé plek voor betaalbare en gezonde voeding. Ontdek ons aanbod en maak vandaag nog een verschil in jouw leven.