Nieuw: het Burger Budget recept

Tijdens een herfstwandeling met mijn wandelmaatje hadden we het over voeding en gezondheid. En ook over de Voedingsbuddi€. Spontaan ging er een lichtje branden bij mij en zo was er een nieuw receptenbundel geboren.

Het Burger Budget recept!

Hiervoor vraag ik maandelijks een medeburger om zijn/haar favoriete budget recept met mij te delen. Een recept voor de burger door de burger. De recepten laat ik  aansluiten bij de boodschap die ik als de Voedingbuddi€ overbreng: gezond, lekker en budgetvriendelijk. Hiermee laat ik zien dat gezond en budgetvriendelijk koken voor iedereen toegankelijk en mogelijk is.

Om het gezond en budgetvriendelijk te houden heb ik een aantal punten waar de recepten op beoordeeld worden door mij als diëtiste. Deze punten bepalen dat een warme maaltijd, maaltijdsalade of maaltijdsoep als hoofdgerecht genoemd worden. De maaltijdcriteria en prijsinformatie heb ik bepaald aan de hand van de Richtlijnen Schijf van Vijf en het Nibud.

Maaltijdcriteria hoofdgerecht per persoon

  • Energie 400-700 kcal
  • Minimaal 150 gram groente
  • Maximaal 100 gram vlees/ vis, ei of vegetarische vervanger
  • En/of maximaal 25 gram ongezouten noten, 65 gram peulvruchten.
  • Prijs: €2,08 – €2,18.

 

Uiteraard gaan de gerechten gemaakt worden zonder toegevoegd zakje of pakje. Naast de hierboven genoemde bulletpoints, is het ook nodig dat de maaltijd uit hoofdzakelijk voedingsmiddelen bestaat welke alleen in de Schijf van Vijf voorkomen. Kort samengevat betekent dit:

  • Veel vezels
  • Vooral volkoren producten
  • Eiwitcomponenten uit vlees, vis, ei, vegetarische vervanger, peulvruchten en/of zuivel
  • Gezonde vetten uit ongezouten noten en zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten
  • Voldoende vocht

 

Dagkeuze
Er vallen ook voedingsmiddelen buiten de Schijf van Vijf die we regelmatig aan een warme maaltijd toevoegen. Deze producten worden een dagkeuze genoemd, omdat ze niet of onvoldoende bijdragen aan een positief welbevinden. Je kunt denken aan feta, bouillonblokje of groente á la créme. Deze producten bevatten onvoldoende vitamines en/of mineralen, of zijn te hoog in geraffineerde suikers, verzadigde vetten en onnodig toegevoegd zout. Aan het Burger Budget recept mogen maximaal drie dagkeuzes toegevoegd worden.

Mocht je na het lezen een recept willen insturen of meedoen, dat kan. De maaltijdcriteria reken ik voor je uit, net zoals de prijs.

Het leukste komt eind van deze week. Dan volgt het eerste Burger Budget recept!

Jolien

Bronnen

  • Nibud. Wat geeft u uit aan voeding? https://www.nibud.nl/consumenten/wat-geeft-u-uit-aan-voeding/
  • Referentievoedingen, Voedingscentrum 2016.
    Berekeningen: Nibud 2020 op basis van bronbestanden CBS. De bedragen zijn inclusief btw en gelden tot 1 september 2021
  • Brink L, Postma-Smeets A, Stafleu A, Wolvers D. Richtlijnen
    Schijf van Vijf 2020. Onderbouwing voedingsmiddelen binnen de Schijf van Vijf. Critiria voor maaltijden. Den Haag: Voedingscentrum, 6e druk, 2020.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *