Een gevarieerd en budgetvriendelijk kerstmenu

december 11, 2020

De Voedingsbuddi€

Algemeen

2

Afgelopen oktober ben ik benaderd door de Nierpatiënten Vereniging Nederland om een betaalbaar en niervriendelijk driegangen kerstmenu samen te stellen. Nu is het zover dat ik de keukenavonturen en recepten met jullie kan delen! Een gevarieerd en gezond kerstmenu gaat namelijk goed samen met lekker en voordelig. Dat is waar de Voedingsbuddi€ voor staat.

De kerstrecepten staan met een receptblog per gerecht op mijn website, klik hiervoor op onderstaande links.

 

De totale kosten voor het driegangen kerstmenu zijn ruim € 42,- oftewel € 10,60 per persoon. In dit bedrag zijn alle boodschappen meegerekend. Tot de fles olijfolie, kruiden en uien aan toe.

Heb je een deel van de basis ingrediënten in huis? Dan ben je nog voordeliger uit dan de prijs die ik ervoor berekend heb. Bovendien gebruik je slechts een klein gedeelte van een fles olijfolie of de kruiden. Daarom hieronder ook een berekening van de kosten op basis van de verbruikte hoeveelheid. De kosten voor het kerstmenu komen dan uit op slechts € 21,40 oftewel € 5,35 per persoon! Voor de bedragen zijn de prijzen van de Lidl en Albert Heijn aangehouden. Hoofdzakelijk huismerken, op enkele producten na waar alleen een A-merk voor beschikbaar was. Daarin is de keus gemaakt voor het voordeligste product.

Kortom, een gezond en smaakvol driegangen kerstdiner dat ook nog eens voordelig is voor de portemonnee!

Kosten o.b.v. ingekochte hoeveelheid Kosten o.b.v. verbruikte hoeveelheid
Voorgerecht € 11,00 € 5,00
Hoofdgerecht € 12,60 € 7,50
Bijgerecht spruitjes € 5,50 € 2,20
Bijgerecht risotto € 5,70 € 2,60
Nagerecht € 7,60 € 4,10
 
Totaal € 42,40 € 21,40

 

Ik geef alvast een paar vooruit kijk tips mee die jou kunnen helpen bij de voorbereiding van het kerstmenu.

  • De soep kun je twee dagen voorafgaand aan de kerstmaaltijd bereiden.
  • De pompoen, de spruitjes en de rode ui kun je alvast een dag van tevoren snijden, zoals in de recepten beschreven staat. Bewaar het in een afgesloten pan of zak in de koelkast, totdat je het gaat koken.
  • Het dessert kun je de avond voor het kerstdiner maken. Zorg wel dat je het een paar uur voor het diner uit de koeling haalt. Op kamertemperatuur zal de cranberry tiramisu nog smakelijker zijn.
  • Voor een feestelijke kersttafel kun je de menukaart voor iedereen uitprinten. Klik hier voor de menukaart.

 

De recepten zijn ook terug te vinden op de website van de Nierpatiënten Verenging Nederland. Daar kun je tevens zien hoeveel kalium en fosfaat de gerechten bevatten. De foto’s bij de gerechten zijn gemaakt door Peter Snaterse van BeeldinZicht.

Veel kookplezier en een smakelijke maaltijd!

Jolien

2 Responses to Een gevarieerd en budgetvriendelijk kerstmenu

  1. Tiny Vijzelaar

    Super trots op onze dochter met haar prachtige website, die met een mooi en feestelijk artikel met recepten voor een heerlijk kerstmenu in het ledenblad van de Nierpatiënten Vereniging staat!!
    Wij hebben al voorgeproefd… mmmm!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *