Ketjap gehaktballetjes met pittige boontjes van Yvette

Iedere maand vraag ik een medeburger om zijn/haar drijfveren om budgetvriendelijk en gezond te koken. En natuurlijk om een lekker Burger Budget recept.

De voorwaarden zijn opgesteld op basis van de maaltijdcriteria voor een hoofdgerecht volgens de Richtlijnen Schijf van Vijf 2020.

De maand juli is een lange maand met maar liefst 31 dagen. Het zesde Burger Budget Recept heeft voor mijn gevoel dan ook even op zich laten wachten voordat ik deze online kon plaatsen.

Dit recept is ingestuurd door Yvette. Zij heeft een gezin met man en 2 kinderen. Dit recept valt vooral bij hun dochter erg in smaak vanwege de ketjap smaak die aangebracht wordt in het gerecht. Een complete maaltijd met vlees, groenten en zilvervliesrijst. Het gehakt te vervangen door de vegetarische variant.

Drijfveren

Hoe ben je tot dit gerecht gekomen?
Mijn moeder maakte dit vroeger al. Ik was best kieskeurig, maar dit vond ik altijd heerlijk. Mijn dochter is dol op ketjap en eet niet zoveel verschillende dingen. Deze gehaktballetjes verslindt ze elke keer weer.

De saus is eenvoudig te maken lekkerder en gezonder dan uit een pakje of zakje.

Welke drie basisingrediënten zou je aanraden om altijd op voorraad te hebben in het keukenkastje?
Uien, bruchette kruiden (die gebruik ik voor de pasta maar ook voor de dressing of met yoghurt als dipsaus), verse tomaten

Waar wordt met name op gelet bij het inkopen?
Dat het gezond is met niet te veel toevoegingen en wat dan het goedkoopst is.

Wat zijn de 3 gouden tips van jou bij het inkopen van de maaltijd?

  • Ga geen boodschappen doen als je trekt hebt. Je komt dan altijd met teveel en vooral ook ongezonde dingen thuis.
  • Aanbiedingen zijn er altijd koop dan ook niet meer dan nodig is, voor je het weet puilt je voorraadkast uit.
  • Kijk wat vaker naar de producten die niet op ooghoogte staan. Je komt dan de huismerken en andere niet A-merk producten tegen. Deze zijn een stuk goedkoper. Ik let er dan wel op of er niet te veel toevoegingen in zitten.

Wanneer is het begonnen dat je gezond en prijsbewuster bent gaan opletten in de schappen?
Dat heb ik van huis uit meegekregen. Ik let altijd op aanbiedingen en zo bedenk ik wat we gaan eten. Per week bedenk ik vooruit wat we gaan eten zo koop je gerichter en koop je minder snel te veel. Op donderdag is het buffet dag dan eten we wat van de dagen ervoor over is. Soms staan er dan wel 3 kleine gerechten (het buffet) op tafel. Als het net niet genoeg is dan een frisse salade erbij.

Yvette, dank je wel voor je enthousiaste bijdrage! En het Burger Budget Recept bundel is weer een lekker en voordelig recept rijker.

Ketjap gehaktballetjes

Prijs 4 persoon: €7,95
Bereidingstijd: 30-45 minuten

Ingrediënten

300 gram mager rundergehakt of kipgehakt 
2 eetlepels ketjap
4 tenen knoflook
1 theelepel mosterd

Voorbereiding

Dop de sperziebonen en snij de uien en knoflooktenen fijn.

Vul de waterkoker volledig met water en laat dit koken. Dit is voor de rijst en sperziebonen.

Kookbereiding

  • Meng het gehakt met de ketjap, knoflookpoeder en mosterd
  • Maak er 8 balletjes van.
  • De balletjes bakken in een koekenpan. Boter is niet nodig er komt al genoeg vet uit het gehakt. 

Pittige boontjes

750-800 gr sperziebonen 
1 ui
2 teentjes verse knoflook
Scheut ketjap manis
1 theelepel sambal of meer voor meer pit*
Zilvervliesrijst

*Vervang sambal door rode peper of witte peper

Kookbereiding

  • Doe de schoongemaakte sperziebonen in een pan.
  • Het geheel bijna gaar koken in circa 6 minuten. Test de gaarheid met een vork.
  • Zet tegelijkertijd in een andere pan de rijst met het gekookte water op. Volg gaartijd op verpakking van de rijst.
  • Giet zowel de sperziebonen als de zilvervliesrijst na de kooktijd af.

 

  • Beetje olie in een (koeken-) pan laten opwarmen.
  • Ui en knoflook fruiten.
  • Daarna gekookte boontjes erbij.
  • Ketjap en sambal toevoegen en even wokken.

Een frisse salade smaakt er ook lekker bij.

Variatietips

* Vervang de sambal door een rode peper. Dit maakt de boontjes ook lekker pittig en de maaltijd bevat daardoor ook minder zout.

Rode saus

1 ui
2 grote blikjes tomatenpuree
water
1 theelepel gemberpoeder
1 eetlepel suiker

Kookbereiding

  • Beetje olie in de pan en ui fruiten.
  • Tomatenpuree erbij.
  • Het lege blikje vullen met water nog even met een theelepeltje doorroeren en in de pan doen. Dit nog 4 keer herhalen zo gebruik je alle tomatenpuree.
  • Gemberpoeder en suiker toevoegen en net niet laten koken.

Voedingswaarde per persoon

Energie: 620 kcal
Vet: 17,7 gram
Verzadigd vet: 5,1 gram
Eiwitten: 38,2 gram
Koolhydraten: 69,9 gram
Vezels: 15,2 gram
Zout: 1,8 gram

Jolien, de Voedingsbuddi€

Wat vind jij van dit Burger Budget Recept? Laat het weten in een reactie of deel jouw recept met mij op instagram (@devoedingsbuddi€).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *